EET: proč je dobré evidovat tržby v postcovidove době

EET: proč je dobré evidovat tržby v postcovidove době

Úvaha pro zavedení dobrovolného EET pro obchodníky a povinně pro stát

Pepe Rafaj, 2020-11-01

Tato úvaha navazuje na starší prezentaci http://peperafaj.blogspot.com/2015/01/eet-vs-eep.html?m=1

Tato úvaha je vhodná k další debatě a slouží především k zamyšlení jak občanům tak politickým stranám "napříč politickým spektrem", především ANO, ODS, Piráti, Top 09 a STAN.

Tato úvaha jednoduše vysvětluje proč je EET ideální nástroj pro zkrácení délky hospodářského cyklu resp. hospodářské fluktuace, způsobené pandemií Covid19, tedy pomocí stimulace ekonomických subjektů zkrátit období ekonomické deprese.

  1. "Evidovat tržby je správné."
  2. Občané chtějí a budou ještě více vyžadovat, aby se stát začal chovat velmi zodpovědně, občané uvítají, aby se "stát začal konečně choval jako firma" a proto budou voliči chtít, aby stát také evidoval své příjmy a výdaje pomocí EET a to transparentně (např. poplatky za parkování, odpady,...).
  3. EET ještě jako projekt nebylo dosud spuštěno ve všech fázích, proto ho nelze objektivně vyhodnotit.
  4. Stát zavedl EET pod sankcemi místo toho, aby umožnil dobrovolné zapojení během 3-5 let.
  5. Stát má povzbudit obchodníky, co evidují tržby, pomocí incentivů (nižší daně, DPH) a nikoliv je trestat - změna ve společnosti vyžaduje péči a čas.
  6. EET umožnilo pro obchodníky z 1. a 2. vlny zavedení digitálních pokladen nové generace, které pozitivně digitalizují celou společnost (např. elektronické účtenky a bezhotovostní platby).
  7. Stát bude více než kdy dříve vybírat pečlivě daně, bude muset finančními injekcemi podporovat ekonomiku, proto bude potřebovat nástroj k eliminaci fraudů a povzbuzení konkurence

Pozn.: Autor této úvahy je jedním ze spolutvůrců projektů: SMSEET.cz a ve spolupráci s Českou poštou EETparagon.cz




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Serial Provedu!

EEGG.gallery manifest verze 1.0

Corrent jako koncept "drone money"