"V cizích službách"



V cizích službách

V roce 1918 byl můj děd, Jan Evangelista Peřinka, 19 letý kluk.

Na italské frontě na Piavě ho 16.6.1918 do břicha postřelil, pravděpodobně omylem, jeho stejně starý vystrašený spolubojovník. Musel narukovat do C.K. armády k dělostřelcům hned po maturitě a z italského kláštera - lazaretu v Monastier di Treviso se vrátil domů několik let po konci války, coby oživlý padlý voják. Děda zemřel, kdyz mi bylo 5 let, ale i díky mosazné plaketě, kterou ke konci života vyrobil, se stal domácím inventářem, takže to byl vlastně takový domácí děda - hrdina - ikona. Přivařená kulka, co mu italští andělé vyndali ze střev, je pro mě symbolem síly nezkušeného mládí, vytrvalosti, odvahy, cti, skromnosti a hlavně zhmotněním váhy lidského života jeho, mé matky, mého dítěte a… Jo, nedá se o tom vlastně vůbec logicky přemýšlet - jakou váhu má hmotnost všech vystřílených nábojů, které způsobily že dnes, 100 let poté sedím u počítače, můžu napsat jak jsem...co vlastně?

Dojatý a hrdý.

To, co děda prožil v roce 1918, se dnes nedá pochopit. Narodil se podruhé, ve stejném roce jako Československo a nechal nám o tom zprávu k zamyšlení. Tuším, že se stal vojákem jen nedopatřením, ale byl jím celý život.
Nevím jaký byl děda ve skutečnosti, vím jaký jsem já; nedokonalý, plný strachu a nejistoty, ne zcela schopný otec a partner a člověk.
Vím však jedno, že bych chtěl mít důvod ke konci svého života vyrobit taky mosaznou plaketu, na které bude přilepená věc, o váze pár gramů tak, aby za dalších 100 let Republiky někomu připoměla, že jsem každý den chtěl být méně chybující lepší člověk a hlavně, že je skvělé mít jít kam domů. Přeju to i vám.

Pravda vítězí. I v cizích službách.

Chcete vědět víc?

#vcizichsluzbach #bitvanapiave #battleofpiave #secondbattleofpiave #ceskoslovenskelegie #vznikceskoslovenska #28rijen1918 #100letceskerepubliky #pravdavitezi #traumazvalky #vojak #pribehkluka #june1918

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Serial Provedu!

EEGG.gallery manifest verze 1.0

Corrent jako koncept "drone money"